Genomförda program

Redan genomförda aktiviteter

Trädgårdsdag.

Traditionsenligt genomfördes årets Trädgårdsdag med den nederländske trädgårdsmästaren Gerben Tjeerdsma som föreläsare. Han har bl a arbetat 17 år i Botaniska trädgården i Göteborg och driver nu egen plantskola.

Gerbens första föredrag handlade om hans egna favoritväxter från vår till höst. Det handlade i stor utsträckning om lökväxter. Han visade många bilder på snödroppar, pärlhyacint, narcisser och ljuvliga iris. Den ena vackrare än den andra. Han berättade också om specifika odlingskrav de oliks växterna har. Alla är inte precis lättodlade.

Efter lunchpaus fortsatt Gerben att tala om Vargaslätten där han har sin egen Gerbianska Trädgården. Dels berättade han om uppbyggnaden av planskolan dels om renoveringen av allkonstverket Vargaslätten.    Han berättade om platsens historia och hur renoveringen gick till. Platsen beskrivs som en enhet av arkitektur, hantverk, konst och trädgård. (Under en resa hösten 2023 besökte föreningen platsen.)

Det är tradition att Marcus Söder och mamma Birgitta besöker Trädgårdsdagen. Båda koloniodlare.

Lisbeth Johansson och Lena Jansson är också trogna besökare.

Utställare:

Kjell Alm, smide                        Lena Asp, växter                                      

Malin Sellgren, honung                                  

Gunilla Wingård, stickat, virkat                  

Carin och Pia 

 Björka Trädgård

 Åse, Betongalster

Anna Höggren, glas


Birgitta Garpe, sålde mjöl åt Kullens Kvarn


En lärorik och trevlig dag som avslutades med lotteridragning


2024-02-05.

Årsmöte och odla mikrogrönt.


Helena Hidman hälsade välkommen och öppnade mötet.  Gunnar Andersson valdes till ordförande för mötet och Gun Bergkvist att föra protokoll.










Britt-Inger Åhberg Söderberg valdes till ordförande för föreningen.











Efter sedvanligt fika med semla övergick vi till föreläsningen med

Charl Crous.  

















Charl brinner för ekologisk odling. Han kommer från Sydafrika, utbildade sig i Australien och berättade om detta på ett mycket medryckande sätt. Nu är han bosatt på en gård i Klacka-Lerberg utanför Nora och familjen är självförsörjande på grönsaker. Han träffade sin svenska fru under utbildningen och de bosatte sig i Östersund för ca 6 år sedan. För första gången fick han se snö. Men snö hindrar inte en odlingsentusiast. Då odlar man mikrogrönt i växthus eller köksfönster.

Carl berättade och inspirerade oss att odla färskt mikrogrönt hemma hela vintern.

Vi fick smakprov på mikrogröna skott. Det fanns även möjlighet att köpa Charls egenpackade fröpåsar för egen start på mikrogrön odling hemma.












Denna trevliga kväll avslutades lotteridragning.

2023-11-15


Pionkväll.

Leena Liljestrand grundare, ordförande och eldsjäl i Svenska Pionsällskapet gästade föreningen. Hon öppnade ett fönster till pionernas underbara värld. Leena visade ett hundratal bilder på olika skönheter och gick igenom plantering, skötsel, sjukdomar, den bästa planteringstiden, samt gödsling och klippning.

Leenas egen trädgård rymmer 250 pioner, såväl vanliga sorter som mera sällsynta samlarobjekt och mindre kända namnsorter som ändå är tillgängligare för alla om man vet var man skall leta.

Det var ett mycket engagerande och underhållande föredrag som förmodligen fick många åhörare att längta till nästa odlingssäsong då man kan så och plantera nya pioner.

Som vanligt fikade vi och njöt av hembakat bröd innan kvällen avslutades med dragning av lotteriet.

Leena avtackas av Britt-Inger                                            Helena vid lotteriet

2023 09 20

Septembermöte och växtauktion


Som en räddande ängel kom Kjell Hjerpe, med mycket kort varsel, och föreläste. Inplanerad föreläsare fick förhinder i sista minuten. Kjell är starkt engagerad trädgårdamatör och han har en stor tomt sedan 47 år tillbaka. Hans mångåriga erfarenhet visar sig i en välplanerad trädgård med utsökta växter och vackra arrangemang. Kjells favoriter är barrväxter som han 200 olika av och Hosta med 300 stycken olika. Han visade bilder på en del av dessa men även andra intressanta växter.

Därefter var det dags för fika och hembakat bröd.

Vi avslutade kvällen med sedvanlig växtauktion. Medlemmarna hade skänkt många fina växter. Britt-Inger höll i klubban och snart var allt sålt. Behållningen tillfaller föreningen. Stort tack till alla som bidrog!

2023 08 26

Den här lördagen åkte vi på trädgårdsresa till Åsby Hem och Trädgård. 24 glada deltog. Väl framme mötte en personal upp och berättade om företaget samt gav oss ett kvitto där vi fick bra rabatt på växtinköp. Och inköp blev det. Somliga köpte så stora växter att personen bakom försvann bland blommor och blad. Där fanns även en plats för fikasugna.


Sedan tog bussen oss till Kvicksund där vi gjorde ett privat trädgårdsbesök hos Chris och Anders Falk. Trädgården är uppväxt och har flera rum och bara 100 m till Mälaren. Där finns en damm med fiskar. Ett Woodland med jättehöga ekar där en gigantisk pipranka som klättrade till toppen. Här finns också klematis och olika buskar. I rosengården finns både moderna och gammeldags rosor. Under altan taket hängde mängder av vindruvor. Stora persikor på väg att  mogna.

2023 08 16

Säsongens sista trädgårdsbesök gjorde vi hos Maria Janjam och hennes make Peter i Tjugesta.

Liksom tidigare under sommaren var det många som slöt upp. Idag var det drygt 40 personer.

Här odlas framför allt ätbara grödor men även tobak. Deras dröm är att bli självförsörjande på köksväxter. Bland annat frodiga rödbetor, lök och olika sorters kål växer i upphöjda bäddar med hjälp av täckodling. Halm bokashi, ensilage och kompost används i odlingarna. Det finns många bärbuskar att ta hand om och en del blir vin. Krusbär blir gott vin. I växthuset trängs tomater, gurka och vindruvor mm. En vacker jordkällare förskönar gårdsbilden. Nästa projekt är ett orangeri där botten plattan redan är gjuten och det skall bli frostfri odling.

2023 07 05

Trädgårdsbesök 

Denna onsdag var det åter dags för ett trädgårdsbesök. Nu hos Birgitta Garpe och hennes Rutger i Åsta, Lillkyrka. Fastigheten ligger utmed Hjälmarens strand med en utsikt utöver det vanliga. Det finns många sittplatser så det är bara att välja. I trädgården finns en medelhavsinspirerad del med ett vackert klippt silverpäron. Tyvärr hade många rosor blommat över men det fanns fortfarande en del att lukta på. Här finns en kryddgård och bland köksväxterna finns bönor, ärter och många olika tomatsorter. Ringblommorna är på gång för att senare i sommar bli ringblomssalva.

Rutger har snickrat stora och höga odlingslådor som Birgitta kan sitta på kanten när hon rensar. Han är konstruktören som alltid har något på gång.

Den är kvällen sattes rekord i antal deltagare, hela 45 stycken.

 

 

2023 07 01 – 07 02


Resa i Västsverige.

Resan startade i Glanshammar/Örebro tidig lördagsmorgon med strålande sol men väderleksrapporten förutspådde regn i väster. Trädgårdsfolk är förutseende och hade packat för regn. För regn blev det!


Trädgårdsföreningen i Göteborg, grundad 1842, var första besöket. Rosariet är fyllt av flera tusen rosor som nu stod i blom. En del var överblommat eller tilltufsat av tidigare regn.

Resan fortsatte till Göteborgs Botaniska Trädgård som firar 100 år i år och innehåller 20 000 olika växter från 130 olika länder.

Det är en stor kuperad trädgård med många olika delar bland annat lökträdgården, perennträdgården, klippträdgården, Japandalen, Rhododendrondalen och örtagården samt växthusen. Här kunde vi njuta av dessa vackra planteringar trots ösregn.

Jan Andersson njuter av den fantastiska vyn över klippträdgården.

Söndagens första mål var Vargaslätten, Simlångsdalen, utanför Halmstad.


Ägaren Göran Johansson tog emot och berättade om platsens historia samt guidade runt anläggningen. Vargaslätten beskrivs som en enhet av arkitektur, hantverk, konst och trädgård. Det var vackert och intressant.


Dessutom hade vi möjligheten att handla växter i Gerbianska Trädgården, som ligger på området.

Rosens dag 2 juli gjordes resans sista besök på Rosenlunds rosarium i Jönköping. Här finns ca. 550 olika sorters rosor och de flesta stod i fullt och mäktigt flor.

2023-06-28


Britta Sunnestål, Norra Lövsäter, tog emot i sin pergola med en välkomstdryck. Hon presenterade trädgården som en vanlig tomt. Dit kan nog bara bärbuskar och fruktträden räknas. Vackra perennplanteringar och en damm med fiskar pryder trädgården. I Växthuset växer aprikos och persika och givetvis tomater. Särskilt imponerande är grönsaksodling och kryddväxterna. Britta är särskilt glad över sin mycket fina jordkällare som rymmer en salig blandning.

2023-06-14.

Vi hade verkligen tur med vädret när säsongens första trädgårdsbesök gick av stapeln. Det var en mycket varm kväll och solen sken från klar himmel när vi träffade Britt-Inger Åman Söderberg och Per-Arne Söderberg i deras trädgård i Åby.
De började anlägga trädgården för ca 40-år sedan. Marken är mager och stenig och har krävt mycket arbete för att få odlingsbar. Per-Arne har grävt och Britt-Inger har sagt var. Dessutom försvåras odlandet av svåra slänter. Nu finns här mängder med pioner varav en del varutslagna idag och mängder med knoppande pioner väntar på sin tur. Dessutom finns magnolior, hortensior och perenner samt fruktträd smakfullt arrangerade.
Det fanns gott om sittplatser för de som hade med fikakorg.

Tack för en lyckad kväll!

2023-03-31

Nordiska Trädgårdar


Så var det äntligen dags för mässan Nordiska Trädgårdar i Älvsjö.

Som vanligt var det många besökare så det blev både trångt och varmt. Det fanns också många utställare men alla platsar inte i trädgårdstemat. Bland utställarna fanns givetvis guldkorn. Flertalet sällskap som Pion, Ros, Dahlia, Pelargonsällskapet fanns där.

Till Karl Fredriks monter var det en stridström. Från Finland kom Blomqvist Plantskola som saluför träd och buskar som passar vårt klimat. Spezialplant, Larz Danielsson, som alltid har fina och lite ovanliga växter fanns där.

Bland föredragshållarna fanns bland annat John Taylor som talade om odlingsvärda växter.

Efter en heldag var armarna långa och fötterna trötta så det var skönt att sätta sig på bussen för hemfärd. Under hemresan hade vi lotteridragning.

2023-03-11.

Trädgårdsdag.

Årets trädgårdsäsong inleddes traditionsenligt med ”Tädgårdsdagen”. Temporärt genomfördes den i Axbergs Folkets Hus. Närmare 80 personer deltog.


Årets föredragshållare var Linnéa Dicksson.
Linné är ansvarig trädgårdsmästare för Slottsträdgården i Malmö. Hon är också en av projektledarna för Malmö Garden Show
Trädgård är hennes passion, om det så är att odla egen mat eller att designa vackra rum i den. Den offentliga miljön är något som hon brinner för och att skapa ytor som får människan i staden att vilja vara utomhus mer.
Första delen av föredraget handlade om att snickra. Förra året kom Linnèas första egna bok “Snickarglädje i Trädgården”  som presenterar kreativa byggprojekt för trädgård och balkong för den som kanske inte har byggt så mycket tidigare och det var detta hon berättade om. 













I pausen fikade vi och åt goda rejäla mackor och passade på att göra inköp av utställarna.


Därefter fortsatte Linnéa med att tala om hur man planerar trädgården, odlar, gödslar och sköter sin trädgård. Hon visade många inspirerande bilder.


Som vanligt fanns utställare på plats, trots att några blivit sjuka, fanns mycket välja bland.


Dagen avslutades med dragning av lotterivinster.

2023-02-08.

Årsmöte.

Förhandlingarna var snabbt avklarade.

Roger Norström lämnade ordförandeposten. Vi tackar för engagerat
och väl utfört uppdrag! Även Ulla Albertsson lämnade styrelsen där hon

verkat i väldigt många år. Vi tackar för utfört jobb och alla goda bakverk!

Vi tackar även Kjell Isacson som också avgick.
I styrelsen invaldes två nya medlemmar Tina Nilsen och Britt-Inger

Åman Söderberg.


Därefter smakade det gott med fika och traditionsenlig semla.


Mikael Magnusson från Vedevågs trädgård var inbjuden föredragshållare.

Han är också lärare vid Enköpings trädgårdsmästarutbildning.
Mikael talade sig varm om odlingsvärda träd och buskar och visade vackra bilder

både från natur och odlingar. Vi tackar för en lärorik vandring bland träd och buskar.

2022-11-16

Novembermöte


Vi lyssnade till Stina Strömberg som talade under ämnet "Från ogräs till Toscana". Med det menade hon hur hennes trädgård arbetats fram sedan familjen köpte den gamla prästgården i Glanshammar. Efter mycket arbete finns nu många olika rum trädgården. Under arbetes gång kom det fram rester av tidigare trädgård bland annat kalkstensplattor som nu pryder den nya vackra trädgården. Stina visade bilder och berättade om hur hon tänkt och gjort

Efter fika med hembakat bröd avslutades kvällen med lotteri. 



2022-09-21.

Septembermöte och växtauktion.

Kvällen inleddes med ett föredrag av Jim Holmgren utbildad miljövetare och certifierad permakultur-designer. Han vill sprida kunskap och bistå odlingsintresserade att odla mer effektivt och kunna skapa ett eget ekosystem som ger förutsättningar att bli mer självförsörjande.

Som vanligt auktionerade vi ut de växter som medlemmarna skänkt av ditt överskott. Behållningen tillfaller föreningen. Tack till alla som bidrog!



2022-09-07.

Trivselkväll.

Under säsongens sista trivselkväll besökte vi Daniel Sjöstrand och hans frus privata trädgård. Daniel driver företaget GjordNära i Blixterboda. Hos GjordNära finns inte bara tunnelväxthus i alla möjliga storlekar utan också ett brett utbud av smarta saker till odling. Det finns bland annat ett bevattningssystem som sparar vatten.

I den fina men lättskötta trädgården fick vi se allt detta. Särskilt imponerade köksväxtodlingarna men även prydnadsträdgården var mycket vacker.

2022-06-01. Trivselkväll.


Inga-Lill och Göran Zetterman, Tysslinge, välkomnade oss till sin trädgård vilken började anläggas 2008.
Då fanns det ingen trädgård utan enbart en stor sluttning ner mot ängarna nedanför. Efter att slänten fått terrasser, dränering ordnats och dammen byggts började anläggningen av trädgården. Här har planterats många träd bland annat tulpanträd, Ginko, 2 sorters mullbär, flera magnolior. 3 sorters valnöt och Catalpa. Den stora dammen med fiskar är ansluten till bergvärmen och därför fryser den aldrig.
När vi kom på besök blommar de tidiga pionerna och var mycket vackra. Anslående var också de pampiga alliumblommorna.  Trädgården avdelas med olika häckar och bakom en av dem fanns en trevlig köksträdgård.
Inga-Lill är konstnärligt lagd och i ateljén kan man titta på målningar, vykort och keramik som man kan köpa.
Det finns många platser i trädgården kan man slå sig ner.
Drygt 40 personer kom och njöt av den fina trädgården denna vackra försommarkväll

2022-05-21.

Trädgårdsresa till Steninge.


Det blev en busstur för att besöka trädgårdsmässan i Steninge slottspark. 30 förväntansfulla personer deltog.

Väl framme blev det en rundvandring på mässområdet. Där fanns lite växter och ätbara saker samt ett par föredragshållare. En av dem var skadedjursexperten Maj-Lis Pettersson och hon pratade om ohyra i trädgården och hur man skall planera sin plantering samt hur man skall förvara sina frön. Mycket bra och intressant.

Därefter fortsatte färden till en privat trädgård i Skokloster. Eva och Sven Wåhlin bor på en tomt som sluttar ner mot Mälaren. En helt fantastisk plats som för övrigt Peter Englander beskrivit i sin bok Trädgårds Toppen. I trädgården fanns många Rhododendron och Azaleor i blom just nu. Där fanns också en hel del olika träd och buskar, flera bananplantor och en korkalm mm. Massor av stora stenar fanns på tomten vilket betyder att de ackumulerar värme och odlingssonen blir 2. En del växter fanns till försäljning och alla intäkter skulle gå till Ukraina. Som tack överlämnade föreningen en gåva till Wåhlanders.

Innan bussen vände hemåt avslutades dagen med en lotteridragning.

2022-03-30.


Årsmöte.

Äntligen kunde årsmötet genomföras. Det gick snabbt eftersom det var väl förberett. Styrelsen förblev oförändrad men en vakans tillsattes med Jan Andersson. Vi hälsar honom välkommen till styrelsen!


Därefter blev det kaffe och semla.


Sedan var det dags att få lite historia om pelargoner samt odling och förökning av dem. Anne-Lis Löfström från Lisas Växthus berättade och visade bilder. Mycket intressant, trevligt och lärorikt. Många plantor bytte ägare eftersom Anne-Lis även sålde plantor.


Kvällen avslutades med lotteridragning med många fina vinster.

2022-03-05

Trädgårdsdag


Så kunde vi genomföra vår traditionsenliga Trädgårdsdag efter ett års stillestånd. Som föredragshållare både för och eftermiddag hade vi bjudit in Åke Truedsson. Han har mycket på sin agenda. I botten är han kemist och därför mycket kunnig om gödning och bekämpningsmedel på växter. Även en hängiven odlare. Tomater och vitlök är hans stora passion. Det han inte kan om dessa godsaker är inte värt att veta. Han berättade i ord och bild om tomatens ursprung fram till nutid. Att vi har lite för bråttom att sätta frön på våren är ingen vits men det visste vi nog alla förstås. Däremot är det svårt hålla fingrarna i styr när solen börjar värma. Åke driver även en Tomat och Vitlöksklubb. Som medlem kommer det ut ett häfte per år där mycket information om odling och sorter går att läsa. Massor med tomatfrön och vitlök att beställa därifrån.


Som vanligt fanns under trädgårdsdagen även några utställare. Allt från växter till fågelholkar och ät samt drickbara ting.

Dagen avslutades med ett stort lotteri. Tack till alla sponsorer för fina vinster.


2021-11-10.


Novembermöte.

Den här kvällen reste vi på en 400 mil lång digital resa. Reseledare var Sif Eklund, Karlskoga. Hon skildrade resan med bilder. Med bil reste familjen genom Sverige och England för att nå målet Skottland. Vi fick en inblick i hur landet ser ut. Från vårblommande växter, jättestora träd till karga delar där det knappast växte något alls. Vi fick givetvis se bilder från trädgårdar och ett och annat slott också. Det var en inspirerande resa.

Efter föredraget gonade vi  oss i hembakat kaffebröd till fikat och gladde oss åt fina lotterivinster.

2021-09-15

Det försenade årsmötet genomfördes.
Ett 40-tal personer slöt upp. Växtauktionen hade fått väldigt många fina växter som bytte ägare och gav föreningen ett gott tillsott i kassan.

Tack till alla som bidrog.

2021-07-07

Trivselkväll i Ödeby vid Väringen.

Marcus Bauer och hans hustru har satsat på att ha en lättskött trädgård, t.ex. genom att använda plåtkanter som avgränsning mellan gräsmattaoch rabatt. Här finns en ”engelsk” miniatyrträdgård med rosenportal i smide samt en mindre japansk trädgård med olika slags gräs, bambu, ormbunkar och japanska trädpioner. På flera ställen finns också grusplanteringar med rosor och buxbomshäckar. Det finns en ”vit” och en ”röd” rabatt i anslutning till en stenmur, samt ett växthus. Trädgården är under uppbyggnad, närmast kommer de att arbeta med rumsindelningar. Senaste projektet är en damm. Det finns också en köksträdgård. Efter en gråmulen dag bröt solen genom molnen när närmare 50 personer anlände till Ödeby. Det var en trevlig kväll. Tusen Tack till Bauers!

2021-05-19.

Trivselkväll i magnoliornas underbara värld.


Äntligen dags att besöka den fantastiska trädgården i Åbytorp hos Gunilla och Sven Sjökvist. Förra året blev besöket uppskjutet men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. En Härlig kväll med sol i nedgång och lite kyla i luften. Hur man kan få plats med så många träd buskar och andra växter på drygt 2000 kvadratmeter är en gåta. Massor med magnolior och pioner. Vissa magnolior hade redan blommat över medan många andra stod i sitt vackraste flor och ytterligare andra på gång att blomma. Pionerna hade inte börjat blomma än men en enkelblommande dillpion stod i full blom. Ett stort tack för en fin kväll!

2021-05-15
Shoppingdag vid Björka trädgård


Lördagen den15/5 var Glanshammars Trädgårdsförening inbjudna till Carin och Nils i Björka trädgård, Kumla. Som vanligt fanns en mängd växter att välja mellan. Korgar och kärror rullade runt i anläggningen och växterna bytte ägare. Trots gråväder och regn kom många åkande från när och fjärran. Tack till Er båda för en trevlig dag och för gott fika. Alltid lika generöst.

2020-03-14


Trädgårdsdag


Trädgårdsdagen började traditionsenligt med försäljning och fika.  Utställarna sålde allt från växter och vackra vårblommor till fågelholkar, inredningsdetaljer, växtstöd och kravodlat mjöl.

Årets föreläsare blev ett glatt återseende!

Karl Fredrik har tidigare varit verksam i Glanshammars trädgårdsförening och har efter olika turer slagit sig ner på gården Eklaholm på Österlen, tillsammans med sin sambo Petter, där de gemensamt driver ett företag och även blivit TV-kändisar. Trots ”virusvarning” slöt 130 personer upp.

Temat var ”Från Örebro till Österlen!” Karl Fredrik på Eklaholm berättade om sin resa från Närke till Skåne och om livet på gården Eklaholm på Österlen!

Han visade bilder och berättade. Det handlade om att knäcka zoner, att övervintra orangeriväxter, att plantera medelhavsväxter på friland i Sverige och om den ”nya” trädgården på Eklaholm där klassisk engelsk, fransk, italiensk och moderns svensk trädgårdsdesign blandats.

Under eftermiddagen berättade Karl Fredrik om sina trädgårdsresor till Frankrike, England och Skottland. Självklart visade han förföriska bilder också! Han gav restips i trädgårdens tecken med bilder från förföriska miljöer och en massa vackra växter.

Dagen avslutades med ett storslaget lotteri med både köpta och skänkta vinster. Föreningen tackar för sponsrade produkter till lotterier! Blomsterlandet, Marieberg, Plantagen, Impecta, Nelson Garden samt utställarna.


2020-02-06

Årsmöte

Som vanligt genomfördes föreningens årsmötesförhandlingar snabbt och effektivt under ledning av Gunnar Andersson och Gunnar Duberg som skrev protokoll. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet. Valberedningens förslag till omval av några kandidater godkändes vilket innebär att styrelsen nu har samma utseende som 2019. 55 personer hade slutit upptill årsmötet.

Därefter serverades kaffe och den efterlängtade semlan.

Inga-Lill Bergensten visade bilder och berättade om sommarens Norgeresa till bla ”Flor og Fjære” och de privata trädgårdar vi besökte.

Kvällen avslutades med lotteridragning.






2019-11-09.


Julmarknadsresa.
Färna Herrgård, Skinnskatteberg.


Traditionsenlig och stämningsfull julmarknad. Stallet och ladugården var fyllda med hantverk och utomhus fanns marknadsgatan med julens läckerheter. Julkafé fanns för den som var sugen.
Vi avnjöt också Färnas Janssons buffé.

2019-11-06.

Kinesiska trädgårdar.


Håkan Stenström har under tio resor till Kina och sett mängder av trädgårdar. Den här kvällen visade han det bästa från dessa resor och trädgårdar.
Dagen till ära bjöds det ”Gustav Adolfs bakelse” a la Albertsson till fikat.

Kvällen avslutades med lottreidragning

2019-09-04.
Septembermöte och växtauktion.


Vi samlades i Bygdegården för att lyssna till Per Bürger, Köping,som än en gång gästade oss.

Som traditionen bjuder höll vi auktion på skänkta växter!
Tack för att delade med dig av ditt överskott!

Som vanligt bjöd vi på hembakat bröd till fikat.

2019-08-21.


Trivselkväll i Hälsoträdgården vid Kvinnerstaskolan.


En trädgård uppbyggd de senaste 2 åren för att ta emot deltagare
med psykisk eller fysisk ohälsa. Trädgården har ett flertal delar med trädgårdsterapeutiskt tänk samt ett antal växthus. En stor del av verksamheten är att odla grönsaker både ute och i växthuset.
Växterna i rabatterna är många och det finns många platser att
bara vara. På området finns också ett gammalt torp med vedspis, kakelugn och en nybyggd altan. Verksamheten är placerad på Kvinnerstaskolans område men kommer att flytta  till annan plats.

Tina Nilsen (th)  leder verksamheten vid Hälsoträdgården.

2018-08-15 till 08-18.


Resan till Norge med bl a ”Flor og Fjære”.


Rundresan i södra Norge bjöd både på häftiga naturupplevelser, smakfullt arrangerade besöksträdgårdar och shopping.

Vi startade i svinottan från Örebro och styrde kosan mot Värmland och norska gränsen.


Efter en färjetur över Oslofjorden gjordes det första trädgårdbesöket i Horten hos

Reidun Fossen och Jan Eriksen

Vännen Björg Langaas  visar misteln som objuden slagit rot i trädet.

Reidun Fossen och Jan Eriksen har delat på trädgårdjobbet.

Reidun sköter växtligheten och Jan sköter fiskarna från sin egen japanska paviljong.

Trädgården som omsluter huset som innehåller många spännande perenner, träd och buskar.

Det finns en japansk inspirerad avdelning med en damm med många fiskar och ett surjordsparti.

Det är en vacker och intim trädgård med massor av växter.

Färden gick sedan vidare till Heddal stavkyrka där vi fick en guidning.


Heddal stavkyrka är runt 800 år gammal, byggd tidigt 1200-tal, och har varit en samlingsplats för bygden i Heddal hela denna tid. Den är Norges största stavkyrka och ett monumentalt byggverk i trä samt är en nationell kulturskatt.

Heddal stavkyrka representerar kunskap om byggnadskonst som inte länge finns. Stavkyrkor innehåller ofta stilelement från förkristen tid.

Därefter åkte vi vidare söder om Hardangervidda. På serpentinvägar tog vi oss upp på kalfjället för att vid framkomsten till Rysstad äta middag och övernatta.

Vi startade tidigt dag två för att återigen ge oss ut på serpentinvägar, den här gången neråt.

Vi fick uppleva hisnande berg och fantastiska vyer över dalgångar. Större och mindre bäckar störtade, högt uppifrån, utför kala berg.

Efter vägen och uppe på kalfjället betade får. Vi blev särskilt förtjusta i lammen och den sorten med mörk päls och vita svansar, lite längre än vi är vana vid. Småningom nådde vi Stavanger.

Från Stavanger åkte vi båt till ön Sör-Hilde där anläggningen

”Flor og Fjære” ligger. Vi hälsades välkomna och fick information om hur en vindpinad ö förvandlats till ett tropiskt paradis. Parken är 50 000kvadratmeter och består av 10 olika trädgårdar med olika teman. En storslagen trädgård!

Dag tre inledde vi med besök i Harfjord hos Unni Tingvik.

Hennes trädgård  är indelad i flera mindre rum. En del är färdigställda och andra under uppbyggnad.

Efter en utsökt lunch tillagad av lokalproducerade råvaror fick vi ströva på egen hand innan båten tog oss tillbaka till Stavanger för övernattning.

Unni Tigvik

I köksträdgården finns bärbuskar och träd. Stor mångfald av perenner, rosor, buskar och träd. Här finns växthus och driften är ekologisk.

”Hagen” är ganska stor med många byggnader som är tillbyggnader mot bunkrar från krigen. Här fick vi se meloner odlade i en skyttegrav!

Gerda Ottenhag hittar meloner

i en skyttegrav.

Ann Freyburger

Unni hade en spännande, fin och annorlunda trädgård.

På eftermiddagen shoppade vi loss vid Lundbergs Plantskola utanför Arendal. Här fanns allt en trädgårdsnörd kan önska sig. En trevlig och innehållsrik plantskola. Dessutom fanns ett café som serverade jättegoda våfflor. Familjen Lundberg, far och döttrar, bjöd på hög service.

Några av oss fick tillfälle att smeka den förtjusande röda katten!

Färden fortsatte söderut på en del av turistvägen, utmed Nordsjön, främst genom bördig jordbruksmark.


Senare åt vi en fantastisk god torsk, tillagad av färsk fisk, vid Lyngdal Inn.

Lundberg själv i hög person.

Efter övernattning i Larvik körde vi nästa morgon till Sandefjord.

Vi besökte Ingrid och Roger Gundersen i Sandefjord.


De har en idyllisk samlarträdgård nära vattnet. Här fanns ovanliga träd och perenner och planteringarna är skapade av en ivrig plantsamlare. Det finns bland annat trillium, rhododendron, hosta, ljung, gräs, lewisia och mycket mer. Trädgården är under ständig förändring.

Därefter körde vi till Horten och tog färjan till Moss. Efter matrast i Sverige stannade vi lite senare för lotteridragning. Lundblads Plantskola hade skänkt fina växter som vinnarna tog först även om lotteriet innehöll många andra fina vinster.


Det var 34 personer som uppfyllda av naturupplevelse, inspirerande av idégivande trädgårdar samt gemytligt resesällskap, som nöjda steg av bussen. Troligen hade alla fått mersmak av Norge.

2019-07-24.
Trivselkväll hos Stina och Pelle Strömberg,
Trädgården är under uppbyggnad sedan fyra år tillbaka. När Strömbergs tog över fanns där bara kirskål, brännässlor och enorma träd. En bortglömd äppellund, några enstaka pioner och gräsmatta.

Stina tv och mamma Gun

De jobbar med rumsindelningar, inramning med häckar och att binda ihop 1,4 hektar till en helhet. Idag finns bland annat växthus med köksträdgård, "lilla Toscana" med medelhavskänsla och paradrabatt i blodrött.

2019-06-26.
Trivselkväll hos Tina Nilsen.

Tinas trädgård är drygt 20 år gammal. Den är lummig med ett flertal stora träd bl.a tulpanträd, katsura, valnöt och många fler. Det finns växthus, damm och bäck. Stenpartiet som är stort rymmer en blandning av buskar, träd, perenner och lökväxter. Trädgården är insynsskyddad och det finns såväl soliga platser som skuggiga.

2019-06-12
Östansjö Handelsträdgård.
Vi gjorde en gemensam kvällsresa för att shoppa loss i Östansjö.
Vädret var inte på vår sida då det kom ett par regnskurar. Av olika anledningar var sortimentet begränsat så möjligheten att shoppa loss blev begränsad.
Vi fick rabatt på de inköp vi gjorde.
Medan regnet smattrade mot växthustaket fick många en trevlig pratstund och en kaffetår.

2019-05-18.

Resa i Östernärke.

Hela 57 personer slöt upp till denna Östernärketripp.


Vi började med ett besök hos Thorslundkagge, vid tunnbinderiet i Högsjö. Där tillverkas tunnor enligt den gamla hantverkstraditionen, med i huvudsak svensk ek som råvara. Här värnar Sveriges enda tunnbindarmästare Johan Thorslund och hans medarbetare om tunnbindarnas traditionsrika yrke och tillvaratar kunskap som annars gått förlorad.

Vin, olika spritsorter samt andra drycker lagras på faten som tillverkas och smaksätts av eken.
Företaget tillverkar och säljer även tunnor för dekoration, säljer
begagnade fat som trädgårdstunnor och -byttor, tillverkar nya trädgårdsbyttor och utför reparationer av gamla tunnor.

Tunnbindare Thorslund i full auktion

Ekliggarnas Museum

Dagen avslutas med ett besök i Inga-Lill Bergenstens trädgård i Brevensbruk. När familjen flyttade in för några år sedan fanns i stort sett ingenting av trädgård. År för år har den ena efter den andra skapelsen växt fram. Vad som hänt visades med bilder på berörd plats. Det fanns mycket intressant att se. Inga-Lill är bedrövad över torkan som både i år och i fjol plågat hennes trädgård.

Maken Stigbjörn, liksom Ingalill, höll tal och den lilla hunden charmade oss besökare.

Därefter besökte vi Äpplegården, Österåker
En gammal bondgård har blivit en grön oas. Här finns en butik med allt som en trädgårdsbutik skall innehålla, besöksträdgård, gammal fruktträdgård, stora perennrabatter, en dekorativ köksträdgård, medelhavsträdgård och många inspirerande installationer.
För barnen finns flera platser att leka i och lära av.



2019-03-16.

Trädgårdsdag.

Redan kl 09.00 var försäljningen igång på den traditionsenliga Trädgårdsdagen. I år hälsade vi tre nya försäljare välkomna: Annika Kleingardt, Gunilla Wingårdh och Kjell Isacson.

Bosse Rappne föreläste:.

Rappne är född och uppvuxen på Ulriksdal i Solna där föräldrarna drev Slottsträdgården Ulriksdal. 1985 tog han själv över tillsammans med sin mor och utvecklade trädgården till dagens företag. Han figurerar även i TV-program.

På Trädgårdsdagen pratade Bosse Rappne om jord, kretsloppet, jordförbättring, gödsel och kompost. Han förespråkar en ekologisk och hållbar odling. Åhörarna fick många användbara tips som kan förenkla och underlätta trädgårdsarbetet samt möjlighet att ställa frågor.

Bosse Rappne

135 personer hade slutit upp

2019-02-06.

ÅRSMÖTE
Årsmötesförhandlingarna gick snabbt under Ledning av
Gunnar Andersson. Gunnar Duberg förevigade besluten.
Kjell Isacson invaldes som ny styrelseledamot. 

Traditionsenligt åt vi semlor till kaffet.


Föreläsare från Örebroföretaget Pelargonien som sysslar med trädgårdsarkitektur och trädgårdsdesign berättade de om sin verksamhet. Med bilder gav de olika exempel. Sommaren 2018 vann de tävlingen "Njuteliv" vid Solidens idéträdgårar. Skapelsen har sålts till Silviahemmet vid Drottningholm och kommer förhoppningsvis att vederkvicka de boende.

2018-11-14.


NOVEMBERMÖTE.

Bin och biodling.

Kjell Isacson, själv biodlare, visade bilder och berättade om dessa intressanta varelser. Bin är som bekant mycket viktiga för pollineringen av flertalet växter. Kjell berättade om binas livscykel, deras olika produkter och olika sorters bin samt hur de skall skötas. Det var en intressant och medryckande föreläsning som säkert fick många att överväga att bli biodlare.

Därefter var det dags för fika och Ullas goda hembakta bröd.

Kvällen avslutades med lotteridragning med många fina vinster.


Roger Norström tackar Kjell för det intressanta fördraget.

Lyckliga lotterivinnare!

2018-09-19


"Farbror Grön" och växtauktion


Kvällen inleddes med ett föredrag av ”Farbror Grön”, Kennet Wätterbäck. Han är verksam i många olika projekt bland annat stadsodiling, takodling och skogsodling det vill säga han odlar där det finns plats för lägenhetsboende som han är. Det handlade också om jord, kompostering, sådd, skörd och sist men inte mins om recept.

Efter kaffepausen hölls den sedvanliga höstauktionen av skänkta växter. Väldigt många växter bytte ägare. Intäkterna gick till föreningen och vi tackar alla som bidragit


2018-09-01


UPPLANDSRESA

På väg mot Uppland startade vi med ett besök i Ann-Christines & Lasses Trädgård i Västerås.

Det är en 70-talstomt som den senaste 15 åren planerats om med olika rum och gångar. Här finns damm med näckrosor, mycket rododendron, magnolior och andra surjordsväxter. Buxbomshäckar, hostor samt klematis, rosor och dagliljor för sommar- och höstfägring.

Sedan bar det av till Enköping där stadens Trädgårdsdag gick av stapeln. Ortens samtliga plantskolor deltog. Man kunde också lyssna på föreläsningar, få information och köpa gröna produkter. Här fanns även en matmarknad ”Smaka på Enköping” där man kunde smaka på både ekologiskt och närodlat.


Nästa besök gjordr vi i Linnés Hammarby där vi fick en guidad tur av ”Linné” själv i ”Blomsterkonungens” hem och trädgård.

Linnés Hammarby ligger inbäddat i ett vidsträckt odlingslandskap. Museiområdet, med byggnader, utställningar, café och butik var öppet. I kulturreservatet har Länsstyrelsen återskapat ett 1700-talslandskap med skog, åkrar, hagar, kålgård och en humlegård.

Under hemresan genomfördes en lotteridragning till extra glädje för de närmare 40 deltagarna.

2018-08-22.


TRIVSELKVÄLL i Arbogas koloniträdgårdar.

Den här kvällen slog vi två flugor i en smäll när vi besökte två fina koloniträdgårdar i Arboga. Koloniområdet ligger i en mindre dalsänka omgiven av skog på backarna runtomkring. Det finns inget utlopp för vatten så när vårfloden kommer får man vada i lervälling eftersom jorden består av styv lera. På området finns varken el eller vatten.


Vi började med att besöka Jan Anderson och hans fina lott. Hans trädgård är liten men här är gräsmattan minimerad till förmån för riktigt många planteringar. Odlingsbäddarna är upphöjda genom jordförbättring pga den styva leran. Jan har en artrik trädgård med en hel del rariteter. Den torra och varma sommaren till trots har Jan fortfarande i augusti mängder av blommande växter tack vare en brunn på tomten!  Han har också lyckats med att odla och övervintra rosor i kruka.

I Gunilla Wingårdhs trädgård har gräsmattan försvunnit. Runt stugan ligger grus i cirkelform och här är det lummig och grönt genom krukväxter, klängväxter och pynt. Från gruset ringlar stigar, i olika material, ut till olika planteringar som bildar olika rum avskilda från varandra med bl a höga buskar.

Närmast stigarna finns lägre växter som blommar vid olika tidpunkter. Gunilla drömmer om en lund och känslan finns redan där. Gunilla har själv skapat olika föremål som finns i riklig mängd som ytterligare förgyller trädgården.

2018-07-11.

Trivselkväll hos Ann Edberg, Sticksjö, Glanshammar.

En skön julikväll fick vi se Anns fina trädgård med

ett 60-tal gammeldags rosbuskar av ca 30 olika sorter. Den varma sommaren hade många tidigarelagt blomningen men vi fick ändå se många olika rosor. I trädgården fanns även olika perenner och olika buskar. Tomater och chili odlades i det ståtliga växthuset.


2018-06-13.


Trivselkväll hos Kerstin och Kjell Isaksson, Branstorp 522,

70598 Lillkyrka. Tel. 070-521 40 01.

Kerstin och Kjell bor i ett 1700-tals torp som har varit fritidshus i

40 år. 2011 bosatte de sig i huset. Tomten är en naturtomt som

består av ett berg och en äng där de odlar växter för både nytta och nöje. Ett kallväxthus är ett älskat rum för både odling och umgänge.


2018-06-03 till 06-06


Danmarksresa

Det här glada gänget, från Glanshammars Trädgårdsförening, åkte på en fyradagars bussresa till Danmark i början av juni. På väg söderut stannade vi och besökte Malmö Garden Show. Därefter fortsatte resan till SORÖ på Själland.

Efter övernattning gick färden till BIRKEGAARDEN. En imponerande anläggning med olika typer av trädgårdar att se bl. a dansk/engelsk, japansk, prärie, kloster, mm. Café och butik fanns för den som ville handla.

På Fyn besöktes EGESKOV Slott. Det är Europas bäst bevarade renässansslott med vallgravar, har bla kallats för Danmarks vackraste park. Där fanns en mångfald av olika trädgårdstyper. På området fanns även olika utställningshallar med gamla flygplan, bilar, mc, mm.

Resans höjdpunkt, för trädgårdsentusiaster, var den årligen återkommande storslagna växt-marknaden i GEOGRAFISK HAVE i Kolding. Det blev en heldag bland en mångfald av växter och tillbehör.

Curt Påhlsson körde de 36 personer som deltog i resan och som nöjda och belåtna med resans innehåll och växtinköpen återvände till Örebro.


2018-04-21 och 22

Gör ett eget djur i betong.

Fyra deltagare skapade  hönor och ödlor.

Marita Asklöv handledde deltagarna i Bocksboda.


2018-03-22

Nordiska Trädgårdar, Älvsjömässan.

Vi besökte Nordens största Trädgårdsmässa.


2018-03-17

Trädgårdsdag.

Den traditionella Trädgårdsdagen brukar kännas som ett ”vårtecken”, med milt väder och några vårblommor, men så var det inte i år. Termometern visade ca -10 grader och snön låg djup. Men sådant påverkade inte stämningen. Över 130 personer hade slutit upp för att först höra en uppskattad föreläsning av Larz Danielsson om ovanliga och odlingsvärda i vårt klimat.

Efter en god lunch fick vi glädjen att lyssna till folkkära

Gunnel Carlson. Hon talade om ”Dina, mina och allas våra Gröna Rum.” Hon knöt an till trädgårdsmänniskor hon mött, trädgårdar hon besökt och sin egen trädgård.

Gunnel slog också ett slag för ”Tusen Trädgårdar” där alla kan vara med och visa sin trädgård. En trädgård blir aldrig färdig och därför kan man visa den nu.

Under dagen fanns många tillfällen att göra inköpsfynd bland växter, fågelholkar, spaljéer och andra trädgårdsprodukter.

Dagen avslutades med ett magnifikt lotteri.


2018-02-07.

Årsmöte.

Gunnar Andersson fick förtroendet att leda årsmötet liksom Bo Dahlin att föreviga det. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet och genom omval kommer styrelsen att ha samma ledamöter 2018 som föregående år, med undantag för en vakans.

Under tiden som mötesdeltagarna drack gott kaffe och njöt av en härlig semla fick vi lyssna till den medryckande ukulelegruppen Gluggarna som framförde ett antal underhållande melodier.













Föreningsmedlemmarna Britt-Marie Bokström och Mona-Lis Gustafsson gjorde en resa till Italien för ett par år sedan. Denna kväll gladde de oss, på ett frestande sätt, genom att visa bilder och berätta om ”En resa i berömda i italienska trädgårdar”.   Mänga kände nog att denna resa vill jag också göra.









2017-12-09.

Julmarknad på Karlsborgs fästning.

Tidig lördagsmorgon bar det av till Karlsborgs fästning. Där shoppade vi loss, under några timmar, bland fårskinn, korvar, julpynt och mycket, mycket mer.

När köplusten var stillad klev vi på bussen för färd till Skyllberg och Rosendal Festgård,”Restaurangen mitt i skogen”. Där åt vi oss sprängmätta på ett fräscht och mycket välsmakande julbord


2017-11-08.

En kväll i potatisens tecken.

Vi samlades i Bygdegården och lyssnade till Per-Erik och Karin Karlsson, Hjälmarsholm, St Mellösa där de odlar potatis och morötter i sitt företag. Per-Erik berättade om olika potatissorter och dess olika egenskaper samt om förtaget och om distribution och förpackning av svensk potatis i hela landet. Karin gav tillagningstips.

Som vanligt fick vi smaka Ullas utsökta bröd till fikat och Karin förgyllde njutningen med en morotskaka!

Per-Erik och Karin förstärkte även vårt lotteri med flera vinster.


2017-09-20

Höstmöte och växtauktion.

Håkan Stenström, känd trädgårdsamatör och stadsträdgårdsmästare i Katrineholm visade bilder, gav råd och berättade om hur man kan belysa sin trädgård och få glädje av trädgården även under möka kvällar och hela mörka vintern.

Många skänkte växter till auktionen så utbudet blev stort och därmed ett fint tillskott till föreningens kassa. Stort tack till alla som bidrog!


2017-09-01 till 09-03.

Ålandsresa.


Det blev otroligt fina dagar på Åland både när det gällde vädret och de trädgårdsentusiaster vi träffade.

Resan gick på fredagseftermiddagen från Örebro via Grisslehamn till Ekerö för övernattning i Mariehamn.


Första besöket gick till Ninas trädgård med havtorn och örter.


Titti Törnroth-Sarkkinen hade en stor visningsträdgård

Lunchen intogs på Västerros Rökeri. En fascinerande upplevelse. Där åt vi bland annat ”skräpfisk” som tillagades på olika vis.


Eftermiddagsbesök hos Elisabeth Sandvik som hade en mångsidig villaträdgård.

En god middag på hotellet avrundade dagen.

På söndagsmorgonen hälsade vi på i Ramona Wesens och Anne Långs trädgårdar innan det bar av till Ekerö och färjan.

Curt Påhlsson körde, som vanligt, förnämligt 32 deltagare på denna trevliga tur.

2017-08-23

Trivselkväll hos Christer Söderström.

Christer är en storodlare. Han har två stora växthus med bland annat persika gurka och tomat. 40 pallkragar med t.ex. sparris, olika löksorter och långbönor med ca 50 cm långa skidor. En imponerande odlare.


2017-07-12

Den här trivselkvällen gottade vi oss i Susanne Franssons trädgård i Nasta. Det är en stor trädgård med träd och buskar stora perennplanteringar samt ett imponerande grönsaksland.

En stor skara intresserade kom och njöt i den fina sommarkvällen innan vi överraskades av ett störtregn.


2017-06-14.

Trivselkväll hos Gun-Britt Johansson, Kolartorp, Ödeby.

En trädgård som omfamnas av skog och besöks av vilda djur. Här finns växthus, träd, buskar och sommarblommor att njuta av. Tyvärr var det för kallt för att någon skulle vill slänga sig i Iljansjön och ta ett bad.


2017-05-24.

Trivselkväll hos Pia och Johnny Karlsson. Pålsboda.

Vi fick se en vacker vårträdgård med det tidigaste blommorna som tex Trillium, Lunddocka och många olika vivor, stenpartiväxter mm. Tyvärr blev besökarna inte så många den härliga vårkvällen.


2017-06-10.

Trädgårdsresa i Sörmland och Stockholm.

Vi började med ett besök i Solveig och Börje Sehlins Trädgård, strax utanför Eskilstuna. Under de tio år som de har odlat den har de planterat många olika växter. De började med en kryddträdgård och en rosenplantering men med åren har trädgården ändrat karaktär.

Därefter begav vi oss till Zetas välkända trädgård, Finsmakarens Trädgård, där vi shoppade loss så det stod härliga till.

Skärholmens perennpark var nästa besök.

Parken har karaktären av en blommande stiliserad äng med 65 olika sorters perenner och tre nya trädarter, korkträd, magnolia och bergskörsbär. Stadens nya utflyktsmål är en upplevelse året om där varje årstid ges ett uttryck. Trädgårdsdesignern Piet Oudolf har gestaltat parken tillsammans med Svenska Bostäders trädgårdsmästare Stefan Mattson. Piet Oudolf har designat offentliga trädgårdar i bland annat London, Amsterdam och New York.


Dagens sista besök gjorde vi i en Annorlunda villaträdgård, Strängnäs

Det är en villaträdgård med perenner och stora stenar. Delvis skogstomt med stora döda enar för klätterväxter. Här växer en 15 meter hög pipranka som klättrar i en tall. Persikoträd som ger stor skörd. Hönorna värper flitigt. I dammen förökar sig fiskarna. En levande midsommarstång formad av ett lärkträd, där kransar och stången klär sig i grönt varje vår.

Här fanns även försäljning av handvävda dukar och löpare samt trasmattor.


Hittills under dagen hade vi haft fint väder men när vi kom fram hit öppnade himmelens skyar sig. Efter rundvandringen bjöd det vänliga värdparet oss då att fika inomhus. Vi tackar så väldigt mycket för fina handling. Vädret till trots blev besöket ovanligt trevligt.



2017-05-21.

Karlslundsdagen.

Föreningen deltog som vanligt


2017-04-22.


Svetskurs.

Roland Johansson ledde en grundkurs i svetsning. 6 vetgiriga elever deltog. Det blev en succé.

2017-04-07.

Älvsjömässan, Nordiska trädgårdar.

Som vanligt var vi en full buss trädgårdsmänniskor som intog mässan, tittade, handlade, inspirerades och ätervände hem medvälfyllda kassar.

2017-03-11. Trädgårdsdag.

Den kände trädgårdsinspiratören Hannu Sarenström, fängslade åhörarna, när han visade vackra bilder, roande kåserade om sin trädgård och om sina odlingserfarenheter.









Han inledde dagen med att tala om ”Lundens vackraste växter”. Aldrig är trädgården så ljuvlig som i maj. Då är lunden med sippor och allt annat man kan önska sig av vårens blomning kronan på verket. Efter lunch pratade han om ”Trädgårdslycka”. Trädgårdslycka är en skön blandning av drömmar och romantik och fullkomnas om vi lyckas åstadkomma lång blomning, vackra växtkombinationer med form och struktur.

Med dråpliga formuleringar fick han publiken att brista ut i många igenkännande skratt.

Som vanligt fick deltagarna, förutom föreläsningarna, fm fika, möjligheter att köpa trädgårdsanknutna produkter, äta en välsmakande lunch samt delta i lotteri. På inträdesbiljetten lottades en resa ut som i sep går till Stockholm/Sörmland.

Under eftermiddagen lämnade 140 deltagare bygdegården uppfyllda av växtförslag, odlartips och inspiration.


2017-02-01  Årsmöte.

Vi träffades i Bygdegården i Glanshammar

och höll årsmötesförhandlingar.

Emma Forsén lämnade styrelsen efter flera år liksom revisorn Bo Dahlin lämnade sitt uppdrag efter väldigt många år. Omvalde ordförande Roger Norström tackade båda för det arbete gjort för föreningen.

Nyvald ledamot blev Inger Duberg.


Dagen till ära åt vi semla till fikat.


Sedan berättar Mats Rosenberg, biolog vid Örebo kommun, om tillkomsten av och syftet med "Oset". "Från soptipp till naturreservat" var temat och föredraget blev mycket uppskattat.

Kvällen avslutades med lotteri.


2016-11-07

Trots återbud från planerad föreläsare och säsongens första snö- och halkväder kom ett 40-tal åhörare för att lyssna på trädgårdsamatören Johnny Karlsson som berättade om lundens växter och alpiner. Vi fick se bilder på bedårande skönheter vilket kändes extra bra denna kväll när kyla, snö och mörker omfamnat oss.

2016- 09-25

Äpplets dag.


En dag i äpplets tecken i Carl Strömbergs äppelträdgård i Hidingsta. Pomolog Christer Sandberg visar och berättar om den restaurerade äppelträdgården. Samarrangemang med övriga trädgårdsföreningar i Örebrotrakten där Glanshammars Trädgårdsförening skötte parkeringen.


2016-09-24

Höstfint

Vi träffades vid Björka Trädgård för att pynta inför hösten.

Det fans möjlighet att binda höstkransar, plantera höstkrukor, urnor mm och många hade tagit denna chans. Vi bjöds på fika och hade tur med vädret. Ordförande Roger Norström tackade Carin, som äger Björka Trädgård, för hennes enastående stöd till Glanshammars Trädgårdsförening.


2016-09-21

Pelargoner och höstauktio

Pelargoner - Ett intressant samlarobjekt för många. Vi fick lyssna till en skildring om olika pelargoner och om odling och förökning.

Till den populära växtauktionen hade många skänkt av sitt överskott från egen täppa. Ett fint sätt stötta föreningen ekonomiskt. Tack till alla som bidrog!

2016-09-02 till 2016-09-04.

Skåneresa.


Riktigt tidigt gav vi oss av från Örebro och rastade ett par gånger under resan söderöver. Tidig eftermiddag nådde vi målet, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Efter lunch fick vi en guidad tur i den stora anläggningen. SLU´s verksamhet är i huvudsak inriktad på trädgårdsodlingens olika grenar.










Alnarpsparken










Annuellodligen i Alnarp


Övernattningarna ägde rum Simrishamn där vi också åt middagarna.


Efter lördagsfrukost styrde vi kosan till Hagestad där ”Karl-Fredrik på Eklaholm” hälsade oss välkomna.











Först besökte vi grannen som visade en unik rosplantering. Fredrik var i sitt verkliga esse och visade sin nya butik. I butiken fanns inredning, möbler, växter, presentartiklar, delikatesser, blommor mm samt konst. Därutöver bjöd han på gott fika. Fredrik överraskade oss med att ha inviterat Peter Englander, trädgårdsdesignern och skaparen av ”Apotekarns Trädgård, som talade om sin nya bok.










På väg mot nästa mål blev det också en titt vid närbelägna Backagården, med växthus, butiker och café.

Så bar det av till Ystad och Åbergs stora plantskola, Sveriges äldsta. Här shoppade många loss och frossade i det stora utbudet av växter. Dagen avrundadess med en visit hos ”Svenssons fuchsior”, ett äldre par som formligen vältrade sig i en frodig trädgård och sålde egenförökade fuchsior. Besöket hos Svensson blev mycket uppskattat.


Söndagmorgonen vände bussen hemåt. Lunchrast blev det vid Huseby Bruk, som också bjöd på många sevärdheter och uppskattad shopping.

Nöjda och belåtna återvänd vi till Örebro söndag kväll.


2016-08-24.

Trivselkväll hos Rosängen, Sommarro.

En strålande vacker sensommarkväll fick vi en guidad

tur i Rosängen. Här odlas och säljs en mängd olika

grönsaker, frukter, örter och blommor från den egna

trädgården, åkern och växthusen.

I Rosängsboden finns ett varierat och brett utbud av

ekologiska, kravmärkta, rättvisemärkta och

närproducerade livsmedel.

I caféet kan man köpa fika.


2016-08-03

Trivselkväll hos Gun Bergkvist

Guns trädgård är liten trädgård med uppväxta fruktträd

och pampiga rabatter. Hon har riktigt många krukor i alla

storlekar. Att Fuchsior är älsklingsblommorna framför

alla andra märks. Hela uterummet är fyllt med dessa

juvliga växter. De trivsamma sittplatserna fylldes snart

av många  besökare.


2016-07 27

Trivselkväll hos Inga-Lill Zakariasen i Marieberg.

Många slöt upp för att se Inga-Lills trädgård som är under

uppbyggnad även om tomten är sedan 60-talet. Där finns

ett egenbyggt växthus från 2010, med inspiration från

Provence och ett 20 m långt prunkande perennland. Inga-Lill

älskar mormorsträdgården och engelsk cottage garden med

inslag av slitna, gamla och rostiga detaljer.


2106-06-15 Trädgårdstjänst.

Ett traditionellt företag inom mark-och anläggning som med åren utvecklats. Vi fick bla se ”Botanicum” Här kan du hämta inspiration till din trädgård, skola, dagis eller arbetsplats. De har idag 30 st naturverk och ett etiketterat växtsortiment om cirka 400 arter.


2016-05-21. Trädgårdsresa i Österled.

Vi åkte österut och stannade först vid Bürgers Växtgård i Köping.

Per Bürger fanns själv tillhands och hjälpte oss tillrätta bland gamla bekanta och nya godingar i växtvärlden.

Vi fortsättatte sedan till Vallby Friluftsmuseum, Västerås.

Vallby Friluftsmuseum grundades 1921 och drivs idag av Västerås stad. De gamla gårdarna på Vallby Friluftsmuseum omges av historiska trädgårdar, växter och odlingar. De skapar en trovärdig dåtid som ska levandegöra allt från bondens kålgård till skolträdgården och borgerskapets lustträdgård.

Här finns även hantverksbutiker, café mm.


Vi fick en guidad tur med tonvikt på historiska trädgårdar.


Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

2016-05-11. Magnoliakväll.

Vi samlades i Glanshammars kyrka där trädgårdsamatören Rolf Wiking, i magnoliatider inspirerade oss, genom att visa bilder, berätta och dela med sig av all sin kunskap om magnoliornas underbara värld. Rolf har väldigt många magnolior i sin trädgård.



2016-03-12. Trädgårdsdag


Glanshammars Trädgårdsförening genomförde den traditionella Trädgårdsdagen lördag den 12 mars. Över hundra förväntansfulla personer slöt upp för att lyssna till de uppskattade föreläsarna Inga-Lill Bergensten och Peter Korn, göra inköp, äta gott samt umgås med trädgårdsvänner.

Inga-Lill Bergensten, journalist och författare, hade drömt om en ”mormorsträdgård” med syrener, rosor och akleja men det blev en platt, enorm gräsmatta med enbart några få träd. Med bilder visade hon hur, efter mycket hårt arbete, omvandlat ”fotbollsplanen” till ett paradis. Där prunkar nu mängder av vackra växter i många olika trädgårdsrum. Här kan man slå sig ner och finna ro och vila. Vi fick också höra om kampen mot objudna gäster med klövar, vassa tänder och slem. Utbytet som Inga-Lill Bergensten bl.a. fått är möjligheten att följa naturens skiftningar, bättre kondition och styrka samt hittat en estetisk uttrycksform.

Peter Korn älskar alla växter och hans utmaning är att odla de allra mest svårodlade växterna från jordens alla hörn här hemma i Sverige. Då måste man ”lära av naturen” som utgjorde dagens tema. Man måste studera växtens ursprungliga miljö. Höjden den växer på, i vilket väderstreck och jordens beskaffenhet är en del faktorer man behöver känna till.

För att nå sin vision köpte Peter Korn en skogbevuxen mark. Han avverkade skogen, grävde för hand, 25m långt och 8m djupt dike och frilade till viss del berggrunden. Allt för att efterlikna olika växt-förhållanden som t.ex. i Turkiet, svenska fjällen eller prärien i USA. Sedan gäller det att plantera den lilla frösådda plantan på rätt nivå och rätt jordmån. En höjdskillnad på 2 dm kan handla om liv eller död för den lilla plantan.

Ett 10-tal utställare visade och sålde sina produkter. Till fikat åt vi goda frallor från Jeremiabageriet och Ströms Kök & Catering serverade en utsökt kalvköttgryta. Till sist lottades en dagsresa ut och vinsterna på det storartade lotteriet drogs.


Ordförande Roger Norström tackar Inga-Lill Bergensten respektive Peter Korn för fängslande föreläsningar.

2016 01 27 Årsmöte och inspiration.

Årsmötesförhandlingarna genomfördes effektiv av mötesordförande Gunnar Andersson assisterad av mötessekreterare Bo Dahlin. Till föreningens ordförande valdes Roger Norström. Som ny styrelseledamot valdes Daisy Luthman.

Trädgårdsrådgivaren Lise-Lotte Björkman, Riksförbundet Svensk Trädgård, talade om ¨Köksträdgårdens fröjder¨. Om lust och glädje att odla - från den lilla till den stora odlingen.

Däremellan fikade vi och njöt av härliga semlor innan vi hängav oss åt lotteriet.


2015-12-12. Julmarknadsresa till Avesta.

Ett 30-tal deltagare startade i Örebro på lördagsmorgonen.

Efter en dryg timmes färd intog vi förmiddagsfika och en härlig smörgås vid Västanfors Hembygdsgård.

Sedan åkte vi till Avesta Julmarknad i Gamla Bruket där det fanns ca 50 utställare. Här fanns stora möjligheter att shoppa loss.

Vid 15-tiden var det dags för ett utsökt julbord vid Tolvsbo Bergsmansgård.


2015-12-09. Skaparkväll på Blomsterlandet.

Ett antal medlemmar deltog vid Blomsterlandet, Österplan, för att göra blomsterdekorationer och/eller binderier inför kommande helger.


2015-11-11. Kvartalsmöte.

Marita och Bengt Kindberg Alm gästade oss. De berättade om ¨Hur vi bygger vår trädgård¨. En trädgård blir ju som bekant aldrig färdig. Tomten är en stenig skogsbacke delvis odlad delvis natur. Bengt berättade om hur de använde olika tekniker för att åstadkomma olika miljöer t ex stenparti, woodland mm. Marita beskrev de olika växternas egenskaper och krav för att ge fullt utbyte.

Som vanligt fikade vi och njöt Ullas goda hembakade bröd.


2015-09-23. Kvartalsmöte/Auktion.

Per Bürger, Bürgers Växtgård i Köping, informerade oss om höstens nyheter. Han sålde också blomsterlökar för fägring till våren.

Växtauktion. Många växter bytte ägare under auktionen. Många medlemmar skänkte av sitt överskott i trädgården och bidrog på så sätt till föreningens ekonomi. Tack för att du stöttat din förening!


2015-08-22. Trädgårdsresa till Sörmland.

Vi besökte Börje och Margareta Remstams täckodlade trädgård. De visade hur man lyckas få en fantastisk trädgård med enbart täckodling och tanken att man aldrig skall behöva gräva i jorden!  Börjes trädgård utnämndes till Årets Trädgård av tidningen Land år 2007 och han medverkade vid 2014-års trädgårdsdag i Glanshammar 2014 då han beskrev tekniken..

Efter lunch fortsatte vi till Löta Trädgårdscentrum.

I butiken finns förutom ca 750 sorters rosor, 1200 olika sorters perenner, brett sortiment av buskar, fruktträd och prydnadsträd mm. Här gjorde många fina fynd.


2015-08-12. Trivselkväll

Anita Modigh, Dyltabruk, tog emot ca 45 besökare en vacker sensommardag. Här finns ovanliga träd, buskar, perenner, en damm med bäck, ett växthus, en liten pallkrageodling samt en liten kryddgård.


2015-07-01. Trivselkväll

Trivselkvällarnas bästa väder fick vi under besöket Birgitta Garpe, Södra Åsta, Lillkyrka. Det var en riktigt varm och skön högsommarkväll och ca 30 deltagare kom för att se trädgården ligger vackert vid Hjälmarens strand. Enligt Birgitta är det en föränderlig trädgård med olika projekt, lite inspirerad av medelhavskultur.


2015-06-17. Trivselkväll

Alnängarnas Koloniområde lockad inte många besökare. Det var mycket dåligt väder.

Vi fick en guidad tur i området.

2015-06-13. Trädgårdsresa till Dalarna.

Resan startade tidig morgon fån Örebro. Efter en malör med bussen utgick första trädgårdsbesöket.

Vid Bäsna Handelsträdgård i Borlänge, blev vi blir guidade, åt lunch och handlade.

Dagen avslutades vid Carl Larsons sevärda gård i Sundborn med en guidad tur i hem och trädgård.


2015-06-03. Trivselkväll.

Årets trivselkvällar inleddes hos Katarina Carlsson, Skeppsta, på Närkeslätten.

Trädgården är stor med omgivande lantlig miljö. Här finns smakfulla planteringar med perenner, buskar samt tilltalande stenläggningar och fina gångar. Katarina har också en köksväxtodling. Många slöt upp trots den mycket hårda blåsten.




2015-05-20. Kvartalsmöte.

Ett 30-tal medlemmar kom till besöket i Kumla Sjöpark trots en kylig kväll.

Vi träffades vid växthuset och fick information om verksamheten. Därefter gavs en guidad tur både i växthusen och utomhus odlingarna.


2015-0307. Trädgårsdag.

Det säkrast vårtecknet infaller när Glanshammars Trädgårdsförening håller sin traditionella Trädgårdsdag en lördag i början av mars varje år. I år inföll den 7 mars. Dagen har blivit en tradition sedan många år tillbaka och besöks av människor med gröna fingrar från när och fjärran.

Första föreläsaren var klematisgurun Finn Eldh som föreläste om ”En tre rätters blomstermåltid”. Entrérätten var en sallad med olika växtgodingar, huvudrätten bestod av skildringar av olika klematisskönheter och till sist en dessert av rosor, pioner och annat godis för en trädgårdsälskare. Finn Elds framförande var humoristiskt, flödade av kunskap och var mycket inspirerande.

Journalisten och författaren Karin Berglund kåserade kring ämnet ”Vad skall man ha en trädgård till?”. Det handlade om den sinnliga delen av trädgårdslivet. Man skall njuta av vackra trädgårdsväxter, känna doften på nära håll liksom att studera blommorna riktigt, riktigt nära. Uppleva tystnad, ro, reflektion och fågelsång. Trädgård enl. Karin Berglund skall vara en egen plats som ingen annan har rätt att tycka något om, en plats att skapa i, en plats att drömma i och fantisera om. Ett påstående som verkligen föll i god jord!

Försäljningen av växter och vackra trädgårdsattribut förhöjde den mycket goda stämningen liksom den goda maten. Dagen avslutades med ett storslaget lotteri där bl. a en resa till Dalarna lottades ut.

Närmade 90 uppfyllda deltagare lämnade Bygdegården ivriga att få komma hem och genast få stoppa fingrarna i jorden.


Karin Berglund, Birgit Ryding och Finn Eldh

2015-01-28 Årsmöte.

Årsmöte inleddes med förhandlingar. Helena Hidman invaldes i styrelsen. Fredrik Gustafsson lämnade styrelsen.

Till fikat njöt vi härliga semlor.

Stadsträdgårdsträdgårdsmästare Lars-Erik Krafve skildrade händelser i Stadsparken och andra parker i Örebro med vackra bilder

2014 09 17                      Kvartalsmöte

Marita Asklöv lärde oss, med sin rika erfarenhet och  med ett trevligt framförande, att föröka

perenner/växter.

Roger Norström svingade klubban under växtauktionen. Växterna hade skänkts av föreningens

medlemmar och behållningen tillföll föreningen.

Tack till alla givare!

2014 08 16 och 17

En 2-dagars Bussresa till Gästrikland/Hälsingland.

Vi startade tidigt från Örebro och åt förstärkt frukost under förmiddagen vid

Restaurang Strandbaden, Årsunda.

Vid framkomsten till Wij Trädgårdar fick vi en guidad tur av Lars Krantz.

Under eftermiddagen kunde vi göra egna strövtåg i trädgården och handla i butiken.

Övernattning och middag vid Kramsta Gästgård, Järvsö.

Under söndagen besökte vi Växbo Lin där vi först blir guidade om linets beredning.

Möjlighet att shoppa fanns.

Lunch intogs vid Lilla K´s handelsträdgård med möjlighet att handla innan hemfärden

påbörjades.

2014 08 13.

Trivselkväll hos Rigmor och Con Fredriksson, Kvinnerstatorp. Efter några år av hårt men trevligt arbete, har deras steniga och leriga bergstomt förvandlats till en trädgård. De har behållit rönnar, hasslar och större stenar. Planteringarna ansluter till berget.

Omgiven av perenner, klematis och buskage kan man slå ned vid den lilla dammen, med sin porlande bäck, där fåglarna tar sig ett kvällsdopp.

2014 07 02.

Trivselkväll hos Birgit Ryding, Skogsberga, Glanshammar.

Gammal kultur bebyggelse med en vacker tidsenlig trädgård anlagd 1874.

2014 07 30.

Trivselkväll hos Kersti och Karl-Erik Lidén, Lillån.

Ett strävsamt par som skapat en vacker prydnadsträdgård, välfylld

nyttoodlig och med återbruk som tema.

2014 03 08

Trädgårdsdag.

Säsongens säkraste vårtecken, Trädgårdsdagen, förstärktes av naturen själv med

solsken och värme.

Det var full aktivitet redan tidig förmiddag.

Karin, Björka Trädgård, jublar över vårens ljuvliga blommor.

Projekt "Tornfalk" deltog för första gången som försäljare. De erbjöd fågelholkar och

information om fåglar.

Stina Hammar, Hammarverket, sålde både smått och gott.

Diana från Lilla Trädgården i Nora deltog för första gången och erbjöd mycket

trevligt för trädgården.

”Att göra eller inte göra i trädgården”

Börje Renstam föreläste om hur han lyckats få en fantastisk trädgård med enbart

täckodling och tanken att man aldrig skall behöva gräva i jorden!

"Skadegörare i trädgården"

Hortonom Maj-Lis Pettersson föreläste. Hon är känd som trädgårdsexperten i

"Odla med P1" där hon svarar på lyssnarnas frågor. Hon föreläste om varför växter

ser konstiga och sjuka ut och vilka åtgärder man kan ta till.

2014 02 05

Årsmöte

Under årsmötet valdes Birgit Ryding till ny ordförande.

Under nästa programpunkt, berättade flera av resenärerna och visade bilder från

sommarens upplevelse, Englandsresan, sommaren 2013.

Fredrik Gustafsson tackar Per Andersson och Ina Norström, som avgick ur styrelsen,

för ett gediget och värdefullt arbete i föreningen.

2013 07 09 – 2013 07 19

ENGLANDSRESA

En grupp på 46 förväntansfulla personer gav sig av en riktigt tidig morgon inför

sommarens stora upplevelse.

  

Här visas några bilder från trädgårdar vi besökte.

Beth Chatto Garden                           Wisley Garden

 Painshill                                             På Portobello Road Market 

                                                           kan man köpa  allt!                       

      

      

Chelsea Phycic Garden                        Sissinghurts Castel Garden                     

Merriments Garden                            Rosemoor Garden

      

      

Chapeldown Winery                         Great Dixter Garden

West Dean Garden.                           Här ses flertalet av deltagarna utanför 

                                                           West Dean Garden.

      

Kerstin Nilsson förgyllde  då och då restiden med underbara historier.

Curt Pålsson körde bussen med bravur och Harriet Sandvall höll i trådarna

för planering och genomförande. Det blev en utomordentligt minnesvärd resa.