Fruktpress

Fruktpress och mustning:
Här nedan finner du

  1. Information om uthyrning.
  2. Beskrivning i bilder.
  3. Skötselanvisningar
  4. Bevara musten



GÖR DIN EGEN ÄPPELMUST!


GLANSHAMMARS TRÄDGÅRDSFÖRENING ÄGER EN FRUKTPRESS SOM KAN HYRAS AV VÅRA MEDLEMMAR OCH ANDRA INTRESSERADE.

 

FÖLJANDE GÄLLER

Pressen är mycket lättskött. Den är på 20 liter och passar till all frukt, från vindruvor till äpplen av alla sorter.

Vår fruktpress uthyres av Roger Norström 070-3447208 eller mail: inanorstrom@gmail.com

 

KOSTNAD

Kostnaden är 150:-/ dag, för medlem i föreningen.

Kostnaden är 250:-/ dag, för övriga intresserade.

Betalas in på Glanshammars Trädgårdsförenings plusgiro 12 62 31-0.

 

INSTRUKTIONER

Instruktioner för uthyrning och skötsel före och efter användandet medföljer fruktpressen.

 

GLANSHAMMARS TRÄDGÅRDSFÖRENING

/Ina N 180831

"Så här gör du" i bilder

Blanda gärna sommarfrukt med lite höstfrukt.

Skölj äpplen som legat på marken.                          

Klyfta äpplena i mindre bitar. Hårdare frukt mindre bitar.

Fyll kvarnen. Tryck på frukten med träslev eller liknande, inte med händerna.

Sätt i sprinten. Har du satt den åt rätt håll, slipper du snurra hela varvet med vevstången. Dra den fram och tillbaka cirka en tredjedels varv.

Musten börjar rinna ner i hinken.

När det blir trögt att veva och när musten minskar att rinna, så avsluta pressningen. Det blir mer fruktmassa kvar än man kan tro. Lyft ur silduken med fruktmassan. När du tömt silduken, skölj ur den innan du fortsätter.

Färdig must!

SKÖTSELANVISNING FRUKTPRESS.

DELARNA SOM UTLÅNAS, BESTÅR AV;

FRUKTPRESS 20 L, Modell AS20 består av:                                                       Järnstativ med gängad axel. Löstagbar pressplatta av trä ( ek ). Axel och pressplatta kan enkelt frigöras vertikalt för fyllning och tömning av presskorgen. Löstagbar presskorg i trä ( bok ), vid användandet vid användandet vändes den fasade kanten uppåt. Aluminiumplatta under presskorgen för uppsamling av musten, Aluminiumplattan vändes åt rätt håll så att den passar i stativet. Vidare förekommer stoppbult och förlängningsarm till gängad axel.

KROSS, Modell AZ-7. Knivar monterade på motgående rullar finfördelar effektivt äpplena, tillverkad i aluminium, stor ratt i gjutjärn ger enkel manuell krossning, före krossning delas äpplena i fyra delar.

SILDUK. Sildukens funktion är att hindra den krossade fruktmassan att sippra ut genom springorna på korgen. Vissa personer tycker också att det är behagligt att få hela presskakan i silduken efter pressning för att kunna bära den till komposten. Vid pressning av vindruvor måste silduk användas. När man pressar äpplen behöver inte silduk användas. Silduken är tillverkad i polyester och måttsydda. Vid användandet vikes duken ner över presskorgens fasade överkant.

ARBETSANVISNINGAR.

PLOCKAR ÄPPLEN. För bästa kvalitet på musten använder vi bara friska äpplen och skär bort skadade delar. Även fallfrukt kan användas. Om frukten är jordig så sköljer vi den. Prova att göra must med olika sorter och upptäck skillnader i arom och smak. Ingrid Marie ger aromatisk och syrlig must, medan t.ex. Cox Pomona ger mildare och sötare must.

MONTERAR. Vi ställer pressen på ett lågt och kraftigt bord och monterar krossen ovanpå pressen. Vid pressning av vindruvor behöver krossen ej användas, utan druvorna pressas direkt. Vid behov kan silduk läggas i pressen, men oftast behövs detta inte. Sätt ett avrinningskärl under avrinningspipen.

KROSSAR. Dela äpplena i halvor och sedan i kvartsdelar. Fyll i behållaren och veva runt. OBS ! Stick inte ner händerna i övre facket när du vevar. Använd en träsked e.d. om du skall flytta på äpplena eller veva baklänges ett kort tag. För att fylla 12 L pressen behövs 8-9 kg äpplen. Totalt kan cirka 15 kg äpplen pressas i varje sats med 12 L pressen om man fyller på äppelkrossen två gånger.

PRESSAR. Ta bort krossen och föröver/ner pressplattan. Pressa succesivt ner pressplattan. Vid pressningen minskar volymen med 50-60%. När du har pressat första mängden äpplen så kan du sätta på krossen igen (det går snabbt) och sedan pressa en ny sats ovanpå den gamla fruktmassan.

NJUT. Den avrinna musten har en härlig doft och smak av äpplen. Färgen varierar beroende på äpplesort och kvalitet. Ingrid Marie ger t.ex. en rödaktig mist. Fallfrukt kan ge mörkare färg på musten. Musten är grumlig, vilket snabbt ger bottensats i flaskor. Tänk på att musten är en färskvara som bara håller sig några dagar i kylskåp. Musten kan med fördel frysas eller få förlängd hållbarhet genom tillsats av konserveringsmedel. Men visst smakar det godast med alldeles färskpressad must från egna äpplen. Prova andra frukter och bär.

TIPS. Gör eget äppelvin av musten.

/Ina N 180831

 

GLÖM INTE

När du pressat färdigt så rengör alla delar noggrant. Spola t.ex. av med trädgårdsslangen, tvätta sedan av med ljummet vatten och diskmedel. Låt aldrig pressen stå med krossade frukter över natten, eftersom pressplattan kan svälla och fastna i presskorgen. Om man inte skall använda pressen längre under säsongen så tvätta den i varmt vatten och torka noga av den. Fruktmassan som blir lägger vi på komposten. Med jämna mellanrum smörjes pressaxeln in med en fet olja.

HYRA FÖR FRUKTPRESSEN

Kostnaden är 150:-/ dag, för medlem i föreningen.                  

Kostnaden är 250:-/ dag, för övriga intresserade.

Betalas in på Glanshammars Trädgårdsförenings plusgiro 126231-0. Lämna meddelande med namn och att det gäller hyra för fruktpressen.

 

Glanshanmmars Trädgårdsförenings fruktpress uthyres av Roger Norström, tel. 070-34 47208, eller mail: inanorstrom@gmail.com.

 

 

 

LYCKA TILL

GLANSHAMMARS TRÄDGÅRDSFÖRENING.        

Konsten att bevara äppelmust

Råmusten håller sig bara ca 4 till 5 dagar i kylskåp därefter börjar den spontanjäsa. Det finns flera bra sätt att konservera äppelmust. Du kan frysa eller pastörisera musten eller tillsätta konserveringsmedel. Du kan också göra vin eller vinäger och bevara musten på det viset. De senare beskriver vi inte här. Här beskriver vi några metoder vi kan rekommendera dig som vill ha en frisk äppelmust bevarad till långt efter säsongen.

 

Det finns flera bra sätt att konservera äppelmust. Du kan frysa eller pastörisera musten eller tillsätta konserveringsmedel.

 

Du kan förstås också göra vin, cider eller vinäger och bevara musten på det viset, men det är en annan historia. Här beskriver vi några metoder som är värda att rekommendera till dig som vill ha frisk äppelmust bevarad till långt efter säsongen.

 

Djupfrysning

Att frysa äppelmust går mycket bra. Använd plastdunkar, tetrapack eller någon annan typ av behållare som inte spricker då musten expanderar vid frysningen. Även i behållare av flexibla material måste man lämna lite luft för expansionen.

 

Konserveringsmedel - för den bekväme

Bensoesyra, Atamon, Kaliumsorbat... det finns många varianter. När det gäller flytande Atamon rekommenderar vi "råkonserveringsreceptet": 2 tsk./liter.

 

Sterilisering av flaskor vid pastörisering

För att få ett fullgott resultat utav de båda pastöriserings- metoder som vi beskriver här, ska flaskorna vara både väl rengjorda och steriliserade (upphettade till 100 grader).

 

Steriliseringen kan t.ex. göras i ugn. Det är också förnuftigt att strax före påfyllningen ge flaskorna en extra sköljning med benzoatlösning (en matsked benzoesyra, som kan köpas i specerihandeln till 2,5 dl vatten, räcker till många flaskor).

 

- Pastörisering metod 1 - i kokkärl

Du fyller glasflaskorna som ska användas ända upp till kanten med must och ställer sedan ner dem i ett kokkärl med vatten. Skruvkorkarna ska vara avtagna och läggs också ner i kärlet.

 

I en av flaskorna stoppar du ner en termometer. Vattnet ska nu värmas upp så att musten i flaskorna får en temperatur på 75 grader. Denna värme ska hållas i 15 minuter varefter

korkarna skruvas på. Se till att skumfri must står ända upp till bredden - fyll annars på med upphettad must eller hett rent vatten innan korken skruvas på.

 

Kyl inte av flaskorna på en gång utan låt dem behålla värmen i ytterligare två timmar. Sätt dem t.ex. på tjockt tidningspapper och täck dem med en filt eller dylikt.

 

- Pastörisering metod 2

Den här metoden är något bekvämare och tillåter att man använder olika storlekar på flaskorna, men du måste vara noggrann, särskilt med flaskrengörningen.

 

Värm must i ett kokkärl till 75 grader och låt den stå i denna temperatur i 15 minuter. Skumma noga och tappa genast upp musten på flaskorna - ända upp till bredden - och skruva på locket. även vid denna metod är det viktigt att inte kyla av flaskorna på en gång utan låta dem behålla värmen i ytterligare två timmar. Du kan som sagts ovan t.ex. sätta dem på tidningar och täcka dem med en filt.

 

Allmänt

När en flaska med pastöriserad must öppnats, eller om du tagit ut en mustförpackning ur frysen, bör du låta den stå kylskåpskallt och inte räkna med att den håller sig frisk längre än en vecka.

 

Pastöriserad must mognar och klarnar vid lagring. Godast sägs den vara efter 4-5 månaders lagring.

 

Must är kraftfullt dricka, ett glas innehåller saft från 3-4 äpplen. Det skadar inte att vara skonsam mot magen och späda musten med vatten, speciellt om man är törstig och vill dricka mycket av den friska saften. Vi hoppas att du får glädje av musten och gör slut på den lagom till nästa säsong då du är välkommen tillbaka.

 

/Ina N 180831